💖ZELFLIEFDE💖

💖LIEF EN LIEFDEVOL VOOR JEZELF ZIJN💖

Ooit heb ik eens een bioresonantie-onderzoek laten doen. De uitkomst hiervan was dat mijn gezondheid vooruit zou kunnen gaan, als ik maar eerst meer van mezelf zou gaan houden. Meer? Maar hoe dan? Ik hou toch al van mezelf dacht ik, want je kunt toch niet niet van jezelf houden? Ik begreep toen niet zo goed wat er nou precies werd bedoeld. Alhoewel, het klonk natuurlijk best logisch, want willen we dat niet allemaal: meer van jezelf houden? Het zal wel, dacht ik. Misschien wordt het wel gezegd als verkooppraatje om mij die speciale druppels te kunnen verkopen, dacht ik wantrouwend. Uiteindelijk heb ik toen niets speciaals met het ‘advies’ gedaan.

Maar in de jaren daarna kwam ik toch regelmatig het thema Zelfliefde tegen, want dat bleek toch wel een hele belangrijke te zijn in mijn leven. En elke keer op verschillende manieren, maar vaak juist vanwege een gebrek aan ZelfLiefde. De laatste keer kwam ik het weer eens tegen toen ik mij niet zo gelukkig voelde en nogal ontevreden was. Ik voelde mij toen niet begrepen, niet gezien, niet gehoord. Behalve dat ik mij daarover verdrietig voelde, was ik ook best boos.

En als ik boos ben, dan gaat het slecht met mij, want het lijkt dan net alsof die boosheid zich tegen mijzelf keert. De boosheid manifesteert zich op de een of andere manier in kleine ‘ongelukjes’ zoals: in mijn vinger snijden tijdens het koken, ergens tegenaan stoten en een blauwe plek krijgen, enkel verzwikken en hard op de grond vallen. Verdorie! Al die ‘domme’ ongelukjes bij elkaar maakten me nog kwader. Zie je wel dat het me niet gegund is om moeiteloos en zorgeloos te leven. Wentelen in zelfmedelijden kan soms lekker zijn, maar moet niet te lang duren, daar wordt je alleen maar moe van.

Gelukkig kwam er precies op tijd verandering voor mij. Ik kwam namelijk tijdens een stadsbezoek in een kerkje terecht. Alhoewel het niet eens zo’n heel bijzonder kerkje was, straalde het evengoed een serene rust uit. En gelovig of niet, je kon daar even lekker uitrusten en het was er heerlijk koel.

In dat gewone kerkje bleek er een labyrint op de vloer te zijn getekend. In de toelichting stond dat je het labyrint kon lopen en terwijl je dit deed kon je een vraag stellen. Waarom niet, er was toch verder niemand, dus ik begon op mijn gemak het labyrint te lopen. Tijdens het lopen stelde ik de vraag wat er mis was met mij, waarom het niet ging zoals ik het graag zag.

Verbazend snel kwamen er verschillende dingen naar voren. Zoals: je doet vaak automatisch dingen voor anderen waar ze niet om gevraagd hebben, je bent gewend om te geven, je wilt een ander graag een plezier doen, je vindt het fijn om een ander blij te maken, je vindt het fijn om een ander te verrassen met iets leuks of iets te geven. Maar je vergeet één ding en dat is; óók goed voor jezelf te zorgen. Goed voor jezelf zorgen is namelijk de hoogste vorm van Zelf Liefde. En dat ontbreekt bij jou nogal.

Wat je aan anderen geeft zou je eerst en in ieder geval óók aan jezelf moeten geven, want dat vergeet je maar al te vaak. Je mag jezelf ook vaker cadeautjes en verrassingen geven, of iets voor jezelf doen waar je plezier in hebt en daarvan genieten, zonder schuldgevoel. Dit zou eigenlijk het belangrijkste moeten zijn in jouw leven, maar dat sla je maar al te gemakkelijk over.

Goed voor jezelf zorgen, kan ook betekenen: voor jezelf opkomen, vaker ‘nee’ zeggen, je grenzen bewaken, jezelf zien en accepteren zoals je bent, minder moeten, meer mogen, jezelf complimenten geven. En misschien af en toe zingen: ‘Ik hou van mij en ik meen het echt’.

Harrie Jekkers, https://youtu.be/k4W7sAAcCXM?si=pv7o24OvQ7riooeq

Dus kijk van nu af aan met meer bewustzijn naar je momenten van onvrede. Want dat is dan met name een reminder waarop je tegen jezelf kunt zeggen: oh ja, goed voor mezelf zorgen! Wees liefdevol, zacht, geduldig, aardig en begripvol voor jezelf. Wees creatief in de mogelijkheden en de manieren waarop je dit kunt doen. Dát is ZelfLiefde.

Wauw, wat een mooi antwoord en ook zo eenvoudig en duidelijk. Want dit ‘wist’ ik natuurlijk best wel. En toch had ik mezelf eerst in de omstandigheden gemanoeuvreerd van boosheid en frustratie, dat zich uitte van het ene naar het andere ongelukje. Waardoor ik nog meer frustratie en onvrede creëerde. Alvorens ik mij kon overgeven aan deze waarheid: wees lief en liefdevol naar jezelf toe, door goed voor jezelf te zorgen.

Toen ik het labyrint had voltooid en mijn antwoorden had gekregen, die voor mij helemaal als waar voelden, keek ik op. Recht voor mij stond op de muur iets geschreven wat ik niet eerder had opgemerkt: ‘NOW YOU KNOW’.

Wat een mooie en krachtige bevestiging! Ja inderdaad, nu weet ik het. Door deze mooie ervaring in het labyrint, zal ik niet snel meer vergeten wat ZelfLiefde betekent, en waarom het nodig is. Jezelf ongelukkig of ongeliefd voelen heeft niets met iets anders of een ander te maken, maar alleen met jezelf. Of beter gezegd, heeft alles te maken met jouw gebrek aan ZelfLiefde. Want wat je dan eigenlijk wil en nodig hebt, is zorg, liefde en aandacht voor jezelf. Dit kun je jezelf als geen ander geven, onbeperkt.

Het antwoord is eenvoudig: meer van jezelf houden. Maar het in praktijk brengen, is niet altijd vanzelfsprekend. Gelukkig hebben we een heel leven gekregen om ZelfLiefde te oefenen. Want het is wel heel leuk om te doen, als je het eenmaal doorhebt! 😉💖

Hartegroet,
Gina Pas