Spiritueel ontwikkelen =  dichter bij jezelf komen

Het leven zelf is je spirituele leerschool

Van persoonlijke ontwikkeling naar spirituele ontwikkeling
Voel je een behoefte om de diepere lagen in jezelf verder te verkennen? Wil je weten hoe je jezelf beter kunt accepteren zoals je bent? Durven te zijn wie je werkelijk bent? Wil je het contact met jezelf herstellen in plaats van jezelf met anderen te vergelijken? Dan ben je al op de weg van spirituele ontwikkeling.

Ontwikkelen is een werkwoord en geeft aan dat spiritualiteit geen statisch geheel is, maar een voortdurend proces. Een proces gekoppeld aan de situatie en de veranderingen die plaatsvinden in jouw leven.

Als je stappen hebt gemaakt in je persoonlijke ontwikkeling, volgen bijna vanzelf de stappen naar spirituele ontwikkeling. Doordat je je binnenwereld beter hebt leren kennen, is je volgende stap op zoek te gaan naar zingeving en betekenis in je leven. Hoe richt ik mijn leven zo in dat het zinvol is hier op Aarde?

Veranderingen
Waarschijnlijk heb je de veranderingen al gevoeld of gemerkt in jouw dagelijks leven. Bijvoorbeeld dat je intuïtie sterker wordt. Dat je gevoel voor tijd verandert of veranderd is. Dat je gevoeliger wordt of juist onverschilliger wordt voor de materiële wereld om je heen. Dat in het algemeen je behoefte aan veranderingen in relaties en werk groter is geworden. Dat je merkt dat het oude niet meer voor jou werkt. Dat je de dingen niet meer wilt doen zoals je ze altijd deed. Maar vooral dat je er helemaal geen zin meer in hebt om in drama’s te blijven hangen! Niet die van jezelf en al helemaal niet die van een ander! Dus begin nu aan een nieuwe reis van en met je ziel!

Spiritueel leven
Spirituele ontwikkeling vraagt aan jou om bewust te leven. Je gedrag te verschuiven van ego bewustzijn (macht, conflict, angst, hebzucht) naar liefdesbewustzijn (waar geloof je in, waar krijg je energie van, wat is je passie, wat kun en wil je echt niet tolereren). Daarom is spiritualiteit heel aards. Je moet er flink veel voor oefenen door het toe te passen in je dagelijkse leven. En daar is niks zweverigs of vaags aan. Dat is gewoon keihard werken! Het aanleren van een nieuwe levensstijl.

Hoe zou je het vinden om je authenticiteit in vrijheid te ervaren? Als je helemaal niets meer moet, maar je eigen stroom mag volgen en alles op jouw manier mag ontdekken en tot uiting brengen?

Hoe zou het zijn als je op den duur de liefde voor jezelf kunt omzetten naar de liefde voor anderen? Zonder dat je vervalt in de rol van de  ‘pleaser’? Als je vanuit een open hart en geest kunt zijn wie je bent, zonder dat je daarbij aan verwachtingen van anderen hoeft te voldoen?

‘You can make the change you want to see.’
Ghandi