LEVENSVERHAAL

WAT IS JOUW LEVENSVERHAAL?

Aan het begin van een coachingstraject vraag ik meestal aan mijn coachklant om zijn/haar levensverhaal op te schrijven in maximaal 2 A-4tjes. Ik vraag dan om de hoogte- en dieptepunten te benoemen en vooral hoe hij/zij het heeft beleefd, wat het met hem/haar heeft gedaan.

Het levensverhaal geeft mij een beeld van wat er speelt in het leven van die persoon. Wij mensen zijn namelijk gevormd door hetgeen wij in onze opvoeding hebben meegekregen via ouders, familie, school, vrienden, etc.. Daardoor zijn we vaak goedbedoeld, maar toch verder afgeraakt van onze eigen, liefdevolle kern, degene die we feitelijk zijn. We zijn gaan leven naar de verwachtingen, normen en waarden van anderen. Dat was niet altijd even makkelijk. Daarom hebben we onbewust een overlevingsmethode gekozen, die ons hielp met moeilijke zaken om te gaan.

Deze invloeden van anderen hebben mede onze ervaringen bepaald, onze kijk op de wereld, onze overtuigingen, ons gedrag naar anderen toe. Terwijl we eigenlijk op zoek zijn naar wie we werkelijk zijn, de echte ik/jij die ergens diep van binnen verscholen zit.

Die je af en toe wel tegenkomt, maar niet vaak genoeg, omdat je er eigenlijk niet (meer) bij kunt. Je wil wel in contact komen met de echte jij, maar je weet niet hoe. Op den duur krijg je hier last van, want het put je uit om jezelf niet goed te begrijpen, of te doen alsof. Je hebt het gevoel dat je niet voluit kunt leven, eerder alsof je leeft met de handrem erop, of juiste in de hoogste versnelling.

De bedoeling van je levensverhaal schrijven, is niet om te gaan wroeten in het verleden, we gaan zeker geen archeologie bedrijven.Wel gaan we kijken naar herhalende patronen, je valkuilen, je blinde vlekken. Waar struikel je over, waar blijf je in hangen, welke uitdagingen kom je steeds tegen, welke pijnlijke confrontaties? Hoe creëer je veiligheid voor jezelf? Waarom blijven bepaalde klachten, angsten of emoties maar terugkomen? En hoe doe je het om dit in stand te houden, welke vaardigheden heb je hierop ontwikkeld? Welke geboden en verboden heb je als gewoontes en overtuigingen meegenomen in je leven, zonder dat je je daar beweust van bent? Dit staat – zonder dat je dat in de gaten hebt -allemaal in je levensverhaal. Tegelijkertijd bevat het levensverhaal antwoorden op jouw vragen, de antwoorden die we nog mogen gaan ontdekken.

De informatie die jouw verhaal geeft over bijvoorbeeld een laag zelfbeeld, gebrek aan zelfvertrouwen, gewonde delen in jou, faalangst, etc., kun je alleen maar verwelkomen. Want dan wordt het steeds duidelijker, waaraan je wilt gaan werken. Want echte verandering, echte heling kan alleen plaatsvinden als je bereid bent de gewonde delen in jezelf te leren kennen, herkennen. Ze durft aan te kijken, zodat ze zich gezien voelen en ze te begrijpen, alsof het je beste vriend is.

De informatie die jouw verhaal geeft over bijvoorbeeld een laag zelfbeeld, gebrek aan zelfvertrouwen, gewonde delen in jou, faalangst, etc., kun je alleen maar verwelkomen. Want dan wordt het steeds duidelijker, waaraan je wilt gaan werken. Want echte verandering, echte heling kan alleen plaatsvinden als je bereid bent de gewonde delen in jezelf te leren kennen, herkennen. Ze durft aan te kijken, zodat ze zich gezien voelen en ze te begrijpen, alsof het je beste vriend is.

Deze informatie uit het verhaal neem ik ook mee naast de concrete coachvraag, om mensen te leren zien wie ze feitelijk zijn. Want als je jezelf kunt zien zoals je werkelijk bent en niet zoals je denkt dat je bent, dan kom je steviger in je schoenen te staan. Je kunt makkelijker invulling geven aan jouw eigen behoeften, je eigen waarde ontdekken, beter voor jezelf zorgen. In plaats van te leven volgens de verwachtingen van anderen, of wat je denkt dat anderen van jou verwachten.

Als je je afvraagt: ‘wie ben ik?’, zul je in eerste instantie kijken naar je levensverhaal, de gebeurtenissen en de ervaringen. Het verhaal vertelt je alleen hoe je met name nu in het leven staat en hoe dat zo gekomen is. Langs welke wegen je bent gegaan, welke paden van overlevingsstrategieën je hebt bewandeld, om zo goed en zo kwaad mogelijk zover mogelijk te komen.

Maar als je je afvraagt: ‘wie ben ik écht, ben ik dit echt, of ben ik zo geworden?’ krijg je misschien een ander antwoord. En als dat antwoord je niet aanstaat, of je begint last te krijgen van je overlevingspatronen, omdat ze niet meer werken zoals je gewend was, dan is het tijd om je levensverhaal te gaan herschrijven.

 

Kiezen voor jezelf betekent niet dat je de ander laat vallen

Het betekent dat je dingen doet, die goed voelen voor jou

Je doet het niet meer uit angst of goedkeuring van die ander

Door jouw levensverhaal te herschrijven, krijgen stukken uit je leven andere scenario’s waardoor die behapbaar worden. Als hoofdschrijver heb jij de vrijheid om nieuwe scenario’s te bedenken. Je kunt zelf invulling geven aan een nieuw verhaal, die écht over jou gaat en wie je werkelijk bent en niet je aangeleerde zelf. Je verhaal krijgt een andere lading, een nieuwe dimensie. Want het verschil is dat in het oude verhaal de inhoud en de lijn ervan voor het grootste deel vóór jou werden ingevuld en bepaald door anderen. Terwijl in jouw nieuwe levensverhaal ben jij de bedenker, degene die de lege bladzijden invult met alles wat je maar wilt, jouw gemis en jouw verlangen vom en kleur durft te geven op manieren die goed voelen voor jou. Je oude verhaal heeft immers de verborgen gebreken aan het licht gebracht. Tegelijkertijd heeft het je laten weten dat je veel meer waard bent, dan je voor mogelijk had gehouden. Daarom weet je nu welke keuzes je wél wilt maken en welke niet meer.

Wat is jouw levensverhaal? En voel je misschien ook de behoefte om die te herschrijven?

Harte groet,

Gina Pas