Wees mijn vriend.

Laat ik maar tegelijk met mijn goede voornemens voor 2012 beginnen. En dat is een artikel schrijven. Deze artikelen zijn vooral bedoeld om te delen en te inspireren. Misschien dat het jou ook kan inspireren? Maar herken je er niets van, laat het dan voor wat het is. Want het is geenszins mijn bedoeling om jou te overtuigen. Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om in vrijheid te kiezen voor wat je zelf belangrijk vindt. Laat je dus vooral niet gek maken door wat anderen ervan vinden. Juist door trouw te blijven aan jouw eigen waarheid, lever je een bijdrage aan de wereld door jouw eigen kleur eraan te geven.

Ooit las ik een paar regels, die geloof ik afkomstig zijn van Albert Camus. Het is een van mijn favoriete waarheden waar ik echt in geloof en die ik zoveel mogelijk probeer toe te passen.

Loop niet voor mij, want ik wens je niet te volgen
Loop niet achter mij, want ik wens je niet te leiden
Maar loop naast mij en wees mijn vriend

Is dit niet wat we eigenlijk allemaal willen; een echte vriend zijn of hebben? Dat wil zeggen heerlijk vrij en ongecompliceerd. Zonder dat die ander jou claimt of verwachtingen heeft, die je toch niet waar kunt maken? Of Andersom. Wij zijn allen gelijk in onze eigen waarde. Maar door ons afhankelijk van een ander op te stellen, door verwachtingen te koesteren, geven wij onze vrijheid weg. Dit maakt ons ongelukkig. Dus niet doen!

Lees, luister, onderzoek, wees aandachtig en verrijk je geest. Daardoor leer je dat er meer is op de wereld dan alleen je eigen kleine wereldje. Daardoor leer je te accepteren dat sommige zaken voor andere mensen soms anders kunnen zijn. Daardoor leer je niet meer te (ver)oordelen. En als we nou eens allemaal hiermee beginnen, zou dit dan ook niet het begin zijn van een betere wereld waar we zo op hopen? Een wereld waarin de nadruk meer komt te liggen op leven, genieten in plaats van lijden? Ik denk het wel dus daarom deze oproep: begin NU.