Vraag
Hier is een hele mooie vraag van Vera. Ik denk dat wij deze allemaal wel herkennen. Dus bedankt Vera voor deze mooie vraag.

‘Wat heb ik nodig om mijn erg kritische stem in me minder sterk en vaak aanwezig te laten zijn’.

Antwoord

Over het thema van je innerlijke kritische stem valt veel te zeggen, want het kent vele verbanden. Voor nu is dit mijn antwoord op je vraag.

Kritisch naar jezelf zijn heeft altijd te maken met het goed willen doen in de ogen van de ander. Dus als je een erg kritische stem in jezelf hoort, wil je het ook erg goed doen in de ogen van die ander. En waarom? Dat heb je toch helemaal niet nodig? Maar je doet het wel en dat is omdat je het jezelf hebt aangeleerd.

Toen je als baby op de wereld kwam, toen had je toch niet al die kritische stem in je? Welnee; je boerde, braakte en plaste en poepte in je broek naar harte lust. Je had geen (erg) kritische stem in je, die zich afvroeg of dat wel kon en wat anderen ervan zouden vinden. Nee; anderen vonden jou juist schattig en je kreeg nog een knuffel toe voor de gepresteerde boer, poep en plas. Pas later in je leven heb je geleerd wat anderen ervan vonden.

Tussen je babytijd en je leven als volwassene heb je afkeuring en afwijzing ervaren. Dat was een manier van je omgeving, gezin, school, kerk, etc. om hun normen en waarden aan jou bij te brengen. Heel veel daarvan is gelukkig goed gegaan, want je plast en poept niet meer in je broek. Wat overigens wel zo prettig is voor je omgeving! Als je nu als volwassene zou boeren en in je broek zou poepen, zou je je er enorm voor schamen.

Maar verschillende dingen zijn ook misgegaan (that’s life!). En daar waar het is misgegaan heb jij in je systeem opgeslagen. Nog steeds wil je eraan voldoen om het in de ogen van de ander goed te doen. Op een gegeven moment heb jij voor jezelf bepaald, het is pas goed als ik zo en zo doe, want dat wordt goed gevonden, dat is volgens de norm en dan ben ik een goed/lief kind, dan heb ik het goed gedaan (in de ogen van die ander).

Het hoeft niet altijd om een groot trauma te gaan wat er is misgegaan, het kunnen ook hele kleine dingen zijn, maar die toch van invloed kunnen zijn geweest op de vorming van je innerlijke kritische stem.

Een voorbeeld. Toen onze zoon in groep 5 zat, had hij een hele mooie tekening gemaakt met een grote gele zon met stralen, zoals kinderen die tekenen. Die tekening werd door zijn leraar afgekeurd, (hij kreeg een mager zesje) met de woorden: ‘Er komen geen stralen uit de zon!’

Wij hebben onze zoon toen als de wiedeweerga uitgelegd dat het een leraar was zonder fantasie, daar kan hij ook niets aan doen. En dat onze zoon de mooiste zon had getekend die wij ooit hadden gezien. En dat je echt wel een zon zo tekent met stralen erom heen. (Ik teken mijn zon nog steeds zo!)

Dus wat heb je nodig om je erg kritische stem minder sterk en vaak aanwezig te laten zijn?

Het begint er ook mee dat je jezelf toestemming geeft: ik mag fouten maken, ik ben niet perfect (dat is niemand), ik hoef niet alles te kunnen, ik hoef niet altijd lief en aardig te zijn,  ik mag boos zijn, ik mag ….., ik hoef niet….  etc. (vul maar in).

Vraag jezelf vervolgens af: ‘in wiens ogen wil ik het nog steeds zo goed mogelijk doen? Op wiens goedkeuring zit ik nog steeds te wachten?’ Daarmee kom je al een heel eind.

En de volgende stap is vervolgens om als de volwassene van nu met een liefdevolle blik/geest naar jezelf te kijken, alsof je naar die lieve baby kijkt, die je nog steeds in je draagt. En wees dan geduldig met haar. Zeg tegen jezelf; ‘ach je hebt nu misschien iets doms gedaan, maar dat is niet erg. Dat doen mensen nu eenmaal en daar leren ze weer wat van en jij dus ook. En voor de  rest ben je heel lief, behulpzaam, gezellig, vriendelijk, aardig, etc.. (wat je maar verzinnen kunt).

En daarna ga je gewoon weer verder met leven, zonder in je oude vicieuze cirkel van afkeuring en afwijzing van jezelf te vervallen. Maak bewust de keuze om niet langer te luisteren naar de kritische stem of te kijken met de kritische blik. Want je weet NU, dat die van die ander is en niet die van jou!

Ik zou zeggen, begin een tijd lang dagelijks met (iets van) het bovenstaande te doen en je zult merken dat je erg kritische stem na verloop van tijd zal verminderen om daarna zelfs helemaal te verdwijnen. Oefening baart kunst!

Hoop dat je wat kunt met dit antwoord. Veel succes!

Harte groet,

Gina Pas