Herstel burn-out

Terug naar (werk)plezier in 5 stappen

Stress en burn-out zijn typische verschijnselen van de tijd waarin wij nu leven, waarin de wereld steeds sneller lijkt te gaan en wij proberen daar achteraan te hollen. Chronische stress kan ontaarden in een burn-out. Ineens ben je niet meer in staat om een boek te lezen of zelfs maar televisie te kijken.

We lopen onszelf voorbij en bereiken het punt dat we niet meer kunnen en beseffen dat we zo niet door kunnen gaan.

Opvallend is dat uitputtingsverschijnselen zich zeker niet alleen voordoen bij mensen aan het eind van hun loopbaan. Ook veel twintigers en dertigers zitten op de bank vanwege uitputting. Soms zijn ze er na aantal weken rustig aandoen weer bovenop, maar er zijn ook mensen die maandenlang uit de running zijn. En dan is het nog niet gezegd dat ze  daarna weer helemaal beter zijn.

Steeds meer bedrijven kampen met medewerkers die tijdelijk of zelfs langdurig uit de running zijn omdat ze ‘op’ zijn. Voorkomen van én begeleiding tijdens een burn-out zijn enorm belangrijk. Tevens is  goede begeleiding belangrijk wanneer iemand na een burn-out weer aan het werk gaat.

Van herstel naar verankering
Als je start met het coachingtraject ‘Stress en burn-out herstel’,  is het doel om te zorgen dat jij niet alleen herstelt, maar dat je je nieuwe gedrag ook daadwerkelijk blijft toepassen in je dagelijkse leven.

Stap 1 Basis
Wij beginnen met een kennismakingsgesprek, waarin ik jouw vragen over het traject kan beantwoorden. Samen leggen wij de basis voor jouw herstel. Dit doen wij onder andere door een aantal voorwaarden voor herstel te benoemen en beslissingen te nemen die ruimte in je hoofd en rust in je lichaam geven. Zo kun je tegelijk ervaren wat ik als coach voor jou kan betekenen.

Stap 2 Onderzoek
Stress en burn-out heeft vele oorzaken en is meestal een combinatie van factoren. Wij gaan onderzoeken wat de oorzaken zijn van je problemen?  Hoe ga jij om met stress, is dat effectief? En waar zit je energielek?

 Stap 3 Herstellen
Wij kunnen nu gericht aan de slag om aan jouw herstel te werken. Er is volop ruimte om jezelf uit te spreken over de (privé)omstandigheden die van invloed zijn. Daarnaast krijg je praktische oefeningen en opdrachten om aan je doelstelling te werken. Oefeningen om de stress uit je lichaam te halen.

Stap 4 Bewust kiezen
Je bent nu zover dat je nieuwe inzichten hebt verworven. Je oude patronen zijn bekend en je hebt nieuwe aangeleerd.  Je hebt geleerd hoe je met stress om kunt gaan. Het is nu aan jou om bewust te kiezen voor datgene wat goed voor jou is en of je dat wilt vasthouden.

Stap 5 Verankering
Verankering is de laatste stap, als steun in de rug, om al datgene wat je geleerd hebt vast te houden. Om datgene wat je inmiddels al vanzelf doet en kunt nog eens extra gronding te geven.

Sta daarom eens stil bij wat jou nou echt motiveert in het leven, in plaats van door te blijven draven. Waar wordt je blij van en wanneer voel jij je in je kracht staan? Gun jezelf de tijd om dit samen te onderzoeken.

Leer hoe je je talenten kunt benutten, je kwaliteiten kunt inzetten, je doelen kunt realiseren en toch goed blijft functioneren. Kies voor een nieuwe balans in je leven.

 

Herken je de onderstaande ongemakken in combinatie met de persoonlijke eigenschappen bij jezelf of bij een van je medewerkers? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Contact

Welke mentale en fysieke ongemakken zijn herkenbaar?

 • Slecht kunnen concentreren
 • Moe of uitgeput voelen
 • Snel prikkelbaar
 • Hoofdpijn, nek/schouders/rugpijn
 • Vergeetachtigheid
 • Slecht kunnen slapen
 • Angstig en paniekaanvallen
 • Slecht presteren

Welke persoonlijke eigenschappen zijn vaak kenmerkend?

 • Groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Perfectionistisch
 • Geen nee kunnen zeggen
 • Bang om te falen